BDT

Elnökség

Cservény Csilla-Melinda - elnök

Derzsi Tamás - érdekképviseleti alelnök

Kis Andrea Kriszta - pénzügyi alelnök

Tarisnyás Réka - média alelnök

Kolcsár Renáta - jegyző

Aktív tagok

Barta Vivien László Brigitta

Bartalis Andor Manasses Lóránd

Benkő Wanda-Andrea Muresan László

Bonz Nimród Nagy Blanka

Darko Kinga Noémi Páll Lukács Ivett

Glodean Márk Petri Edwárd

Hári István Sütő Edina

Horváth Farkas Levente Szabo Andrea Franciska

Kelemen Csanád Szász Zsiga Márta

Korpos Eduárd-Szabolcs Szász Zsiga Márta

Kudor Nikolett Varga Attila

Brassai Diáktanács

Már közismert, hogy minden magyar iskolának van egy diáktanácsa, ahol a diákok megbeszélik a különböző problémákat, tevékenységeket. Nekünk is van egy ilyen csoportunk, de szeretném azt gondolni, hogy ez a szűk, sokszínű csoport különleges, szinte olyan mint egy család. Talán e cikk elolvasása után sikerül téged is, kedves olvasó, meggyőzni, hogy így van.

Már jó pár éve működő diáktanácsunk egy furfangos, kissé zavaros múlttal "dicsekedhet". Több elnök is megvalósította ötleteit, elképzeléseit, hátra is hagyott párat, de párat már régen el is felejtettünk. De, hogy valójában mit is kell tegyen egy jó diáktanács azt mindannyian tudjuk: egy biztonságos, vidám környezetet kialakítani a diákok számára. Ugyanakkor tevékenységeket, táborokat szervezni, megvédeni a diákokat és tudatni velük, hogy mindig van kihez fordulni.

Amint már valószínűleg tudják, egy DT év egy kicsit másképp van felosztva mint egy iskolai év, hiszen nekünk akkor kezdődik az új év amikor megtörtént az elnökválasztás, azaz valamikor október végén. Így legelső eseményünk a Halloween. Ilyenkor bíztatjuk a diákokat, hogy vegyék fel legfélelmetesebb jelmezeiket és együtt ünnepeljük meg az eseményt. Ugyanakkor már egy-két héttel előtte elkezdjük szervezni, vásárolgatunk, díszeket készítünk. Az esemény előtti délutánon pedig közösen, jókedvvel nekiállunk kidíszíteni az iskolát. Végül, meglepjük diáktársainkat finom cukorkákkal. Ugyanez történik Mikuláskor is, de akkor pár szerencsés DT-s beöltözhet Mikulás, illetve krampusz jelmezbe, hogy minnél szebb legyen ez ünnep hangulata. Következő nagyobb eseményünk, a Bálint nap. Ilyenkor mindent szerelem, illetve szeretet díszít. Ilyenkor a DT egy kis dobozt varázsol a kapus szoba elé, amibe bárki beteheti őszinte, szerelmes szavakkal teleírt levelét, melyet majd Cupidon segédjei szétosztanak a szerencsés címzetteknek. Miután mindez megvolt és új tagokkal is bővült a DT, következik az egyik leghíresebb tábor melyet a DT szervez: a Képzéshétvége. Ilyenkor, minden ügyes tag velünk tölthet egy képzésekkel, játékokkal és jókedvvel töltött hétvégét messze a város zajától. A KH lényege az, hogy mind megismerjük egymást, tanuljunk olyan dolgokról melyeket nem tanulunk meg az iskolában és együtt fejlődjünk. Megbeszéljük az eddigi problémákat és megoldást találunk, illetve új ötleteket tálalunk a közönségnek.

Következik a Brassai-hét. Ilyenkor mindig készülünk ötletekkel, melyeket tanáraink meghallgatnak, kiválasztanak. Bármikor szükség akadna, beugrunk segíteni. Ezek mellett, becsúsztatunk kisebb eseményeket mint például: kosárest, fociest, filmest, zeneest. Végül, íme az év legnagyobb eseménye, mely már a következő tanévre esik, a Gólyatábor. Mindenki várja, hogy lássa a frissen érkezett kilencedikeseket, de talán annál inkább várják ők, hogy megismerhessék egymást. Ezért is szeretik ennyire ezt a tábort. Különféle játékokat, eseményeket szervezünk nekik, így alaposabban megismerhetik egymást, és nem utolsó sorban minket is DT-seket.

Ha már minden érdekes esemény lezajlott, beszeretném mutatni azokat a terveket, ötleteket ami miatt különleges ez a diáktanács. Úgy érzem nem csak határozottak, ügyesek, segítőkészek a diákok a DT-ben, hanem jólelkűek, törődőek is. 2019 novembere óta foglalkozunk egy bántalmazás ellenes projekttel, melyet iskolaszinten szeretnénk hatékonyan működtetni. Nem szeretnénk szomorú arcokat látni a folyosókon, padokban. Szeretnénk tudatni mindenkivel, mennyire fontos a lelki egészség, főleg egy fejlődő gyermek életében. Szeretnénk ha diákjaink tudnák, hogy mindig van kihez fordulni, nincsenek soha egyedül, és bármennyire nehéz lenne, mindig van megoldás. Bár hetek óta nem találkozhattunk, a lassacskán egy féléve működő Messenger DT csoportban is tevékenykedünk. Az ötletek csakúgy folynak a fiatal eszmékből, és íme így jött létre a Brassai Charity. Vicces története van, hiszen a rengeteg idő amivel rendelkezünk mostmár utat enged olyan dolgoknak, mint például egy szoba teljes átalakítása. Ekkor jöttem rá, hogy igazán felnőttem, hiszen rengeteg ruhám, játékom foglalta fölöslegesen a helyet. Eldöntottem, hogy mostmár ideje lesz őket továbbnyújtani olyan gyermekeknek, akiknek nincs. Ekkor megírtam a Messenger csoportba is hogy mindenki fogyassza hatékonyan idejét, hogy majd mosolyt csalhassunk mások arcára is. A csoport pozitívan állt hozzá ehhez az ötlethez és már nagyon sokminden összegyűlt. Alig várjuk már, hogy újra, közösen tegyük szebbé ezt az eltórzult világot.

Nagy köszönetet szeretnék mondani vezető tanárunknak, Tóth-Gáti László-Leventének, aki teljes odaadással segített minden terv megvalósításában. Ugyanakkor köszönetet szeretnék mondani a Pro Brassai Egyesületnek, mely támogatása nélkül nem válhattak volna valóra nagyobb eseményeink. Köszönjük tanáraink türelmét, szeretetét és megértését.

Cservény Csilla-Melinda, a diáktanács képviselője